Rakas suomalainen kahvikulttuuri

Suomalaisten suhdetta kahviin voidaan pitää kansainvälisten standardien mukaan jopa ainutlaatuisena. Kahvi on erittäin vahva osa lähes jokaisen suomalaisen arkea, mutta sillä on yhtä lailla tärkeä asema kulttuurissamme. 

Sanonnat “kahvitellaan” ja jopa kaikkein suomalaisimmaksi lauseeksi äänestetty “ei mua varten tartte keittää” kertovat kaikki siitä, kuinka rakkaus kahviin on jokapäiväistä ja jopa nöyrää.

Kahvin juonnille löytyy aina aikaa, oli kyse sitten ministeritason väittelystä tai kiireisestä päivästä työpaikalla - kahvikupponen yhdistää kiistakapulat ja antaa pienen hengähdystauon. 

Kahvi ei myöskään ole ainoa suomalaisten intohimo, vaan me tykkäämme myös pelata rahapelejä netissä. Löydät tietoa parhaista suomalaisista vedonlyöntisivustoista täältä.

Suomalaisten rakkaus kahviin numeroina

Jokainen suomalainen juo vuodessa lähes 10 kiloa paahdettua kahvia. Keskimäärin päivittäin juodaan 4-5 kuppia kahvia. Kahvinjuonnissa Suomi onkin maailman huipputasoa, ja vain naapurimaat Ruotsi ja Tanska pystyvät kilpailemaan Suomen lukujen kanssa. 

Eniten nautituin kahvilaji taasen on vaaleapaahdettu suodatinkahvi. Se muodostaa lähes 75 prosenttia kaikesta juodusta kahvista. Maailmalla ihmiset nauttivat eniten tummemmaksi paahdetusta kahvista, etenkin arabimaissa. Maailman kahvitrendi on myös siirtynyt kohti vaaleapaahtoisempaa makua, joten suomalaisia voidaan pitää tässä kohtaa edelläkävijöinä.

Kahvinkeitin on jokaisen suomalaisen kodin perusvaruste, joka on erittäin uniikkia. Murukahvi on hyvänä kakkosena erityisesti arkikiireessä, mutta myös työpaikoilla on monesti “pannu kuumana” koko työpäivän ajan ja työntekijöillä voi olla omia kahvinkeittovuoroja.

Kahvin täytyy olla laadukasta ja tietyn merkkistä

Suomalaiset ovat myös tarkkoja laadun kanssa. Kahvikuppeihin ei päädy mitä tahansa juomaa, vaan kahvimakumme on maailman huippuluokkaa. Olemme yhtä lailla uskollisia tietyille kahvimauille ja merkeille. Esimerkiksi Pauligin ja Presidentin kahveja on nautittu maassa jo useita vuosikymmeniä. 

Tästä huolimatta suomalaiset eivät vierasta erilaisten kahvilaatujen ja kahvien maistamista, joka voidaan nähdä suuresta määrästä kahviloita. Lisäksi rakkautta kahviin levittää maailmalle myös esimerkiksi suomalainen Robert’s Coffee -kahvilaverkosto. 

Kahvittomuus olisi Suomessa kriisi

Kahvin juominen on niin merkittävä tapa suomalaisessa kulttuurissa, että kahvittomuus jonain päivänä voisi merkitä kriisiä. Suomalaiset ovat kuitenkin hyvin innovatiivista ja taitavaa kansaa, että he voivat onnistua kasvattamaan kahvipuita jopa Suomen maaperällä. Tänä päivänä sitä tuodaan Suomeen 32 maasta, pääosin Brasiliasta ja Kolumbiasta.

Arki ei olisi sama ilman kahvia

Jokainen suomalainen herää vasta ensimmäisen kahvikuppinsa ääressä. Lapsuudesta tuttu kodissa leijuva kahvintuoksu voidaankin yhdistää suomalaiseen hyvinvointiin, ja sama rituaali seuraa myös aikuisuuteen. 

Työpäivän tauot vietetään kupposen äärellä ja kavereita tavataan kahvitellen. Illalliset päätetään kahviin, ja se on tarjottavien kanssa tärkeä osa jokaista elämän tärkeää tapahtumaa aina kasteesta häihin ja hautajaisiin. 

Ensimmäinen asia, joka tehdään tullessa töistä tai koulusta kotiin, on kahvin keittäminen. Jopa päivä päätetään kahvilla - oli kellonaika mitä tahansa. Suomalaiset juovat kahvinsa yleensä maidon kanssa, joka on kauhistelun asia etenkin eteläeurooppalaisille, jotka ovat tottuneet espresson tapaisiin, mustiin kahvilajeihin.

 
© 2024 Cafeekberg.fi. All Rights Reserved.